A kormány 2015 január 1-jével Európa szerte is példaértékű ellenőrzési rendszert vezet be. Felállítja az úgynevezett Trade Controllt (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert), amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

A kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különböző visszaélések ellen. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) jelenleg is több büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozások adószakmai, és bűnügyi szakterületek bevonásával zajlanak. A múlt héten hozta nyilvánosságra a nemzetgazdasági miniszter, hogy lebukott egy több éve működő bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt és áfabefizetés nélkül hozott be Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából különböző élelmiszeripari termékeket - például cukrot, étolajat, kávét. A kár meghaladja a 2 milliárd forintot.

A NAV csak ehhez az egy ügyhöz kapcsolódóan több mint 450 helyszínen tartott összehangolt akciót, házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Mindennek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét, és tovább 16 személy gyanúsított az ügyben. 8-an vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, 4-en előzetes letartóztatásban.

Iparszerűek és szervezettek lettek azok a visszaélések, amelyeken keresztül a nemzetközi bűnszervezetek rendszeresen megcsapolják a nemzeti költségvetéseket, éppen ezért a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria szakminisztere október elején Prágában abban állapodott meg, hogy az adóhivatalok szorosabb együttműködnek az adócsalások elleni harcban.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítő összeghatára 1 millió forintra csökken a jelenlegi 2 millió forintról. A jogosulatlan áfa-visszaigénylések megelőzése érdekében az újonnan alakuló vállalkozásoknak havonta kell áfát bevallaniuk. Az élő- és félsertésre vonatkozó áfa csökkentés kedvező tapasztalatait figyelembe véve január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a „köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére” alkalmazandó áfa kulcs. A szarvasmarhafélék, juh és kecske értékesítése során tapasztalható áfacsalások és számla nélküli értékesítések visszaszorítása érdekében lép a kormány, ez nem a bolti árat terhelő áfá-t jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetett áfát.

Az alapvető élelmiszereket, köztük a cukrot és az étolajat terhelő áfa nagymértékű emelését az MSZP által vezetett kormányok hajtották végre. 2002-ben az áfa 12,5% volt, amit a szocialista kormányok emeltek 25%-ra. Az MSZP tehát épp olyan termékek áfa kulcsának 5%-osra történő csökkentését szorgalmazza most, melyek adómértéke az általa vezetett kormányzat alatt növekedett jelentős mértékben.

A jelenlegi kormány adópolitikája az élőmunka terheinek csökkentésére fókuszál, melyek a gazdasági növekedést leginkább gátló adók közé tartoznak és mértékük kiugróan magas volt a szocialista kormányok idején, amely jelentősen hozzájárult nemzetközi versenyképességünk romlásához.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)