Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében, és minden erőnkkel azon vagyunk, azért dolgozunk, hogy minden tekintetben emelkedő nemzetté váljunk – hangsúlyozta Varga Mihály a nemzeti összetartozás napján Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának rendezvényén a csillaghegyi Országzászlónál.

A pénzügyminiszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője hozzátette: továbbra is erősíteni kell a magyarság nemzeti összetartozását, és külső, idegen nyomás hatására sem engedhetünk hazánk és a magyarság érdekeiből.

Kép letöltéseFotó: PM

1920. június 4-én a történelmi Magyarország területét és népességét feldarabolták, így elveszett az ország területének kétharmada, az országhatáron kívül rekedt és kisebbségi létbe került több mint 3 millió 300 ezer magyar, ahogyan a gazdasági veszteségek is óriásiak voltak, az ipar 38, a nemzeti jövedelem 67 százalékától lettünk megfosztva – emlékeztetett Varga Mihály, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy Európában nincs még egy nemzet, amely akkora veszteségeket szenvedett volna el, mint mi.

Kép letöltéseFotó: PM

Az elmúlt évtizedek bizonyították, hogy az egységes magyar nemzet államhatárok feletti összetartozása a mában is valóság, a magyar nemzet önazonosságának alapja – emelte ki a miniszter. A nemzeti gondolatot a kormány egy percig sem tévesztette szem elől, akkor sem, amikor a legmélyebb válságból kellett kimenteni Magyarországot – fogalmazott Varga Mihály. Mint mondta, a magyar történelem rótta ránk a feladatot, hogy szorgalmas munkával mi kössük ismét össze egybetartozó nemzetünket, támogassuk egymást, figyeljünk a közös előrejutásra.

(Pénzügyminisztérium)