Az idén ünnepeljük, hogy immár 500 éve vannak jelen az emberiség életében a reformáció eszméi, amelyek új kezdetet jelentettek az élet minden területén, így a hitben, a politikában, az oktatásban és a gazdasági életben egyaránt – emelte ki Varga Mihály a II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ fotókiállításán.

A nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője nyitotta meg a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázat legjobb képeit bemutató budapesti tárlatot.

Kép letöltéseFotó: NGM

Nekünk, magyaroknak különösen sokat adott a reformáció – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a vallásnak döntő szerepe volt nemzeti egységünk megtartásában, a magyar nyelv és az oktatás fejlődésében, illetve gazdaságunk előre lépésében is. A protestantizmust magyar vallásnak is nevezik, hiszen alig akad Európában még egy ország, ahol olyan nagy teret nyertek volna eszméi, mint hazánkban – fogalmazott.

A reformáció tanai rávilágítanak a jól végzett munka értékére, és megmutatják, hogy tetteinkkel nemcsak magunkért, hanem egymásért, közösségeinkért is felelősek vagyunk – mutatott rá a képviselő, megemlítve, hogy a protestáns etika alapozta meg az európai gazdaság felemelkedését is. Kálvin János és Luhter Márton Szentírás-értelmezése valódi forradalmat jelentett a gazdasági élet számára – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály arról is említést tett, hogy a parlament döntésének értelmében Nagypéntek munkaszüneti nap lett. Gazdaságunk megerősödése tette lehetővé, hogy új munkaszüneti napot iktassunk be, ami világnézettől függetlenül mindenki számára kedvező – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)