A kormány stratégiai célja, hogy az Európai Unión belül hazánkban legyen a legnagyobb az ipari termelés aránya a bruttó nemzeti össztermékén belül. A modern, versenyképes ipar ugyanis jól fizető és stabil munkahelyeket tud biztosítani a termelésben és a kutatás-fejlesztés területén egyaránt – jelentette ki Varga Mihály arra reagálva, hogy a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 6,8 százalékkal erősödött augusztusban az ipari termelés.

A nemzetgazdasági miniszter leszögezte, a figyelemre méltó eredményt a szektor az előző évi magas bázis ellenére érte el. A dinamikus termelésbővüléssel a következő időszakban is számolunk, ezt támasztják alá a feldolgozóipari beruházási adatok és a nemzetközi kereslet alakulása is – tette hozzá Varga Mihály.

A kormány az ipartelepítést nem csak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaival és adókedvezményekkel támogatja, hanem szeptemberben elindította az 50 ipari kis- és középvállalkozás versenyképességét erősítő Irinyi II. Kockázati Tőkealapot is 8 milliárd forint induló tőkével – ismertette a szakminiszter. A magas hozzáadott értéket előállítani képes magyar iparvállalatok bővülését segíti a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program. Idén már azok a fejlesztések élveznek előnyt a hazai forrásból finanszírozott programban, amelyek kapcsolódnak az Irinyi Tervhez és az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásához – mondta Varga Mihály.

Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az év kezdete óta beérkezett ipari adatok összhangban állnak a Konvergencia Program prognózisával. Bizakodásra ad okot az élénkülő nemzetközi konjunktúra és a feldolgozóipari beruházások első félévben regisztrált jelentős, 16,6 százalékos bővülése, ami középtávon növeli a termelőkapacitásokat. Mindezek alapján az ipar lendületes erősödésének fennmaradására számítunk a következő időszakban – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)