Ha kedden a Parlament megszavazza a bürokráciacsökkentés adócsomagját, akkor jövőre új, az uniós tagállamok körében is példaértékű szolgáltatással segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vállalkozásokat és a magánszemélyeket. Ez az ún. támogató eljárás, melynek célja nem a szankcionálás, hanem a hibázó adózók szakmai támogatása.

Jövőre a kockázatelemzést kiegészíti az adóhivatal ügyfélbarát szolgáltatása, a támogató eljárás. A NAV azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. A támogató eljárás lényege, hogy a NAV  nem ellenőriz, nem szankciónál; hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöbölése érdekében.

Az már köztudomású, hogy a revizorok munkáját a célzott kiválasztás segíti. A kockázatelemzési rendszer sikerességét nemcsak az államkassza bevételi adatsora és a folyamatos nemzetközi érdeklődés, hanem a célzott kiválasztás legnagyobb nyerteseinek a tisztességes adózóknak a visszajelzése is igazolja.

A kockázatelemzők megvizsgálják a NAV adatbázisában meglévő adatokat, (így például a benyújtott bevallásokat, az adatszolgáltatásokat, az esetleges ellenőrzési tapasztalatokat) a nyilvánosan elérhető és a más hatóságtól, adózótól származó adatokat. Ezeket egészítik ki az adóhivatal szakemberei az az online pénztárgépekből és az EKÁER-ből származó valós idejű adatokkal.

A kiértékelést követően indulhat a támogató eljárás. A NAV a hibák, a hiányosságok és  a korábbi mulasztások mielőbbi megszűntetése érdekében önellenőrzést javasol. Ha szükséges, akkor a közvetlen, szakmai segítségnyújtás érdekében felveszi a kapcsolatot a kockázatelemzésen átesett ügyfelével. Ez gyakorlatilag - a jövőbeni szabályos működés elősegítése érdekében - egy az ügyfélre specializált személyes adószakmai tanácsadás, a mellett, hogy az adóhivatali segítségnyújtás a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javítását, hiányosságainak pótlását is érinti.

Annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, mindenkinek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV.

Ha a kockázatelemzők a rendelkezésre álló adatokból azt az egyértelmű következtetést vonják le, hogy pl. a csalárd vállalkozás rendszeresen és üzletszerűen űzi az adóelkerülést, adócsalást, akkor az ellenőrzéssel és a csalás jogkövetkezményeként járó szankciókkal számolnia kell az államkasszát és a tisztességes adózókat is károsító vállalkozónak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)