Az elmúlt két hónapban kiemelt figyelem, elismerés és hála kíséri az orvosok, az ápolók és minden egészségügyben dolgozó munkáját – hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújított épületszárnyának átadásakor.

A kormány az elmúlt években mintegy négymilliárd forinttal támogatta a II. kerületi egészségügyi intézmény bővítését és felújítását – emlékeztetett a pénzügyminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

Kép letöltéseFotó: PM
A magyar társadalom egészének győzelme az, hogy az első csatát megnyertük a betegséggel szemben – fogalmazott Varga Mihály megemlítve, hogy hazánkban folyamatosan alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát. Ennek tudatában is minden magyar mély fájdalommal fordul az áldozatok családja felé – tette hozzá a miniszter.

Kép letöltéseFotó: PM

A kormány elkötelezett amellett, hogy minőségi változásokat érjen el az egészségügyi ellátórendszerben – emelte ki Varga Mihály, aki kitért a fővárost és a közép-magyarországi régió érintőt átfogó egészségügyi fejlesztésekre is, amelyek keretében hazai forrásból 2026-ig 700 milliárd forint jut az intézményrendszer megújítására és az infrastrukturális fejlesztésekre. A járvány ideje alatt is folytatódó programot úgy kívánja a kormány kiegészíteni, hogy azok egy esetleges újabb járványhelyzetre való felkészülést is jelentsék.

A II. kerületben a legtöbb intézménynek jutott forrás fejlesztéseinek megvalósítására, így az Országos Reuma és Fizioterápiás Intézet, az Irgalmasrendi Kórház, a Szent János Kórház mellett az önkormányzat idén 500 millió forintot kapott egészségügyi beruházásokra – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Toldy-Schedel Emil elmondta: az intézmény a folyamatos működés biztosításának érdekében több részletben újul meg. A tavaly májusban elkészült bővítés után a régi épületrész felújításával megduplázódik a kórház kapacitása, az eddigi 78 ágy helyett 150-en tudják fogadni a betegeket. Az eredeti tervek szerint csak szeptemberre készült volna el a felújításnak ez a szakasza, de a kórház vezetése a kivitelezőkkel összefogva – a veszélyhelyzet kihirdetésekor – úgy döntött, hogy felgyorsítják a munkálatok ütemét annak érdekében, ha szükségessé válik, az intézmény részt tudjon vállalni a járvány elleni küzdelemben.

(Pénzügyminisztérium)