A kormány számára kiemelten fontos feladat, hogy támogassa azokat a hazai vállalkozásokat, amelyek valódi húzóerőt jelentenek a nemzetgazdaság számára – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Ajkai Elektronikai Kft és az AE-Plasztik Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésekor.

A két ajkai cég a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében több mint 160 millió forintos kormányzati segítséggel növelheti termelékenységét és foglalkoztatottjainak létszámát – tájékoztatott Varga Mihály. Hozzátette: hazánk gazdasági teljesítményének növekedését jól mutatja, hogy a rendszerváltás óta még soha nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon. A foglalkoztatottak száma immár közel két éve folyamatosan meghaladja a 4 millió főt, és jó esélyünk van, hogy ez a szám idén tovább emelkedjen. A tárcavezető a régiós adatokat ismertetve kijelentette: a növekedésből Veszprém megye is kivette a részét, ahol az országos átlagot meghaladóan bővült 2010 és 2015 között a foglalkoztatottság. A növekedést alapvetően a versenyszektorban létrejött új munkahelyek eredményezték – emelte ki.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Varga Mihály leszögezte: a növekedés stabil alapokon áll, a gazdaság egészére kiterjedt. Az export mellett fontos tényezője a belső kereslet növekedése, amit alátámaszt a reálbérek tavalyi 4,3 százalékos emelkedése. A miniszter azt is hangsúlyozta, az államháztartás egyensúlya biztosított, azt semmilyen formában nem veszélyezteti az uniós források brüsszeli visszatartása. Tavaly a késedelmes brüsszeli utalások miatt 560 milliárd forintot kellett a magyar költségvetésnek kifizetésként finanszíroznia, ez azonban nem járt olyan kamatteherrel, ami kockáztatná a stabil költségvetést.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Az Ajkai Elektronikai Kft. közel 235 milliós beruházásából több mint 82 millió forintot tesz ki az állami támogatás. Az új présgép és ponthegesztő robotcella precízebb munkát tesz majd lehetővé. Az AE-Plasztik Kft. hét új fröccsöntő gép beszerzését oldja meg 245 milliós forintot meghaladó fejlesztésből, amelyből közel 86 millió forint a kormányzati segítség. A két fejlesztéssel összesen 33 új munkahely jön létre.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)