A fiatalok elhelyezkedését 200 milliárd forintos uniós forrással támogatja a kormány a 2014–2020 között – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Fivosz ünnepi díjátadó gáláján. A tárcavezető megerősítette: már jelentkezhetnek a fiatalok a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, legújabb pályázatára.

Varga Mihály figyelemre méltónak nevezte a Fiatal vállalkozók hetének sikerét. A fővárosi és számos vidéki helyszínen tartott rendezvénysorozat iránti érdeklődés a szakminiszter szerint jelzi, hogy egyre több fiatal érez kedvet és ambíciót vállalkozás indításához. Mint fogalmazott: a kormány kiemelt gazdaságpolitikai céljaik közé tartozik továbbra is a hazai kis- és középvállalkozások támogatása éppúgy, mint a fiatalok boldogulásának elősegítése is.

Kép letöltéseA kormány számára fontos a kis- és középvállalkozások támogatása, valamint a fiatalok boldogulásának elősegítése Fotó: Eisenmann József/NGM

Az elmúlt öt év alatt több mint 555 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma – hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve: ezen belül a hazai verseny-szférában foglalkoztatottak száma több mint 332 ezerrel emelkedett. A fiatalok esetében is pozitív fordulat figyelhető meg, a fiatal munkanélküliek aránya a 2007 óta nem látott szintre csökkent.

A tárcavezető kiemelte: a kormány az európai uniós programokon belül is külön figyelmet fordít a fiatalok elhelyezkedésének és vállalkozóvá válásának támogatására. „Ezért döntött úgy a kormány, hogy a 2014–20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból összesen 200 milliárd forint felhasználásával a fiatalok elhelyezkedését segítő programcsomagot valósít meg” – mondta Varga Mihály. Mint fogalmazott: 2020-ig összesen 180 ezer fiatal részesül az Ifjúsági Garancián belül különböző támogatásokban a vállalkozóvá válás, a bértámogatások, a szakképesítés és a gyakornoki program révén. A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy ma jelentette be: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében elindul a „Fiatalok vállalkozóvá válása” című program, amelyre 4 milliárd forint áll rendelkezésre, és 965 fiatal kaphat segítséget vállalkozásának elindításához.

Kép letöltéseElindul a "Fiatalok vállalkozóvá válása" című program, amelyre 4 milliárd forint áll rendelkezésre Fotó: Eisenmann József/NGM

Fiatal vállalkozók hetét lezáró gálán Varga Mihály Békési Brigittának, a Beautyrobic, valamint Keszthelyi Eriknek, Keszthelyi Holding vezetőjének adta át az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)