Nálunk bővült leggyorsabban a női foglalkoztatás, nálunk csökken leggyorsabban a munkanélküliség és az inaktívak aránya a nőknél – tájékoztatott Szalai Piroska, miután az Eurostat a hétvégén nyilvánosságra hozta az Európai Unió országainak 2014. második negyedévi foglalkoztatási adatait.

A 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája a második negyedévben hazánkban 55,7% volt, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,3%-os növekedést mutat.  Fél éve Magyarország mutatói négyszer gyorsabban nőnek, mint az uniós átlag, s ezzel mindkét negyedévben elsők vagyunk a 28 ország között – közölte a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos (NGM).

A munkanélküliségi ráta csökkenésében is megtartottuk az előző negyedévben kivívott első helyünket. Hazánkban háromszor gyorsabb a nőknél a munkanélküliség javulás az utóbbi két negyedévben, mint az unióban.

Az inaktivitási arányunk csökkenése nagyobb volt most, mint az első negyedévben, s így az akkori második helyünkről ebben a negyedévben előreléphettünk az első helyre. A 15-64 éves nők 39,3%-a inaktív most nálunk, ami 2,1%-kal kevesebb, mint egy évvel előtte. Az uniós átlagnál ötször gyorsabb ütemben csökken hazánkban az inaktív nők aránya.

A foglalkoztatás bővülésben a magyar fiatal nők (15-24 évesek) és a munkaerőpiacon legaktívabb korosztálybeliek (25-54 évesek) csoportjai is elsők a tagállami rangsorban.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra, hogy ezekbe a szegmensekbe tartoznak a kisgyermekes anyák, azaz beértek a kormány elmúlt két évben hozott intézkedései, melyeket a női foglalkoztatás javítása érdekében tett. Ilyenek például a Munkahelyvédelmi akció, amelynek keretében a nők munkáltatói járulékkedvezményekre jogosultak és a GYED extra, amely lehetővé teszi, hogy januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes szülők.

Az idei év kiváló makrogazdasági adatai előrevetítik, hogy a kedvező tendencia tartós lesz.

(MTI)