A 2021-2027 közötti uniós pénzügyi kerethez kapcsolódó Európai Bizottsági javaslatokról és a digitális fizetőeszközök gazdasági hatásairól is tárgyaltak az európai pénzügyminiszterek – tájékoztatott Varga Mihály. Az Ecofin Bécsben tartott informális ülésén a digitális vállalkozások uniós szintű megadóztatásáról szóló elképzeléseket is megvitatták.

Az unió pénzügyminiszterei az Európai Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) elmélyítését érintő EB-javaslatokat vitatták meg szombati ülésükön. A tervekkel kapcsolatban Varga Mihály elmondta: a beruházások arányának növelésére vonatkozó célkitűzések támogatandók, ugyanakkor az elképzelés nem kezeli kellő súllyal a földrajzi egyenlőtlenségeket, és ezzel az egész unió gazdaságát és versenyképességét gyengítheti. A strukturális reformokat és a makrogazdasági stabilizációt érintő javaslatokról szólva Varga Mihály kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a tervezett kohéziós politika – a már asztalon lévő egyéb módosítási javaslatok mellett – tovább korlátozná a tagállamok tervezési és döntéshozatali mozgásterét az uniós források felhasználását illetően.

Kép letöltéseFotó: PM

A pénzügyminiszter a digitális gazdaság adóztatásának lehetséges irányairól szóló tervezetről elmondta: Magyarország rövidtávon támogatja olyan megoldások kidolgozását, amelyek nem járnak a társasági adó harmonizációjával. A magyar álláspontot ismertetve hozzátette: Magyarország mindent megtesz azért, hogy az információtechnológiai nagyvállalatok egyetlen uniós tagállamban se bújhassanak ki a közteher fizetési kötelezettségük alól.

Az Ecofin pénteki ülésén a pénzügyminiszterek és jegybankelnökök megvitatták az osztrák elnökség vitaindító anyagát és a Bruegel Intézet tanulmányát a kriptoeszközök gazdasági lehetőségeiről és kockázatairól. Az Európai Unió versenyképessége, valamint a termékek és szolgáltatások határon átnyúló áramlása szempontjából is fontos az egységes európai megközelítés kialakítása – ismertette a miniszter.

(Pénzügyminisztérium)