Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság teljesítménye felülmúlja a nemzetközi várakozásokat – jelentette ki Varga Mihály Pierre Moscovicivel, az Európai Bizottság (EB) leköszönő, a gazdasági és pénzügyekért, illetve adó- és vámügyekért felelős biztosával folytatott megbeszélését követően. A pénzügyminiszter elmondta: legfrissebb elemzésében az Európai Bizottság is elismeri, hogy a magyar gazdaság továbbra is az uniós átlag feletti mértékben növekedhet, korábbi előrejelzésüket jelentősen javítva hazánk GDP-bővülését az idei évre 4,4 százalékra emelték.

Az Európai Bizottság napokban publikált előrejelzése rávilágít arra, hogy az unió szakértőinek is figyelembe kell venni a tényt, miszerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben mért 5,3 százalékos bővülésével az unió egyik legdinamikusabban fejlődő országa – emelte ki Varga Mihály.

Fotó: PM

Mint mondta: a Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága a magyar bruttó hazai össztermék idei növekedési ütemét a tavaszi jelentéséhez képest jelentős mértékben, 0,7 százalékponttal 4,4 százalékra emelte. Ez újabb elismerés a magyar gazdaságpolitikának – tette hozzá a miniszter, aki a tárgyaláson utalt rá, hogy jelenleg a legfontosabb cél a várható nemzetközi lassulás hatásainak elkerülése és az elért eredményeket megvédése. A Bizottság is elismeri, hogy a közép-kelet-európai régió kimagasló növekedést produkál az Európai Unió átlagához viszonyítva.

Fotó: PM

A felek áttekintették a hazánk és az unió között jelenleg folyamatban lévő pénz- és adóügyi témákat is. Egyetértettek abban, hogy a digitális multinacionális vállalatok tisztességes adóztatását egy átfogó és globálisan elfogadott megoldással kell elérni. Varga Mihály elmondta: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a tagállamok digitális adóval azonos vagy hasonló adónem működtetésére vonatkozó szuverenitása ne sérüljön.

(Pénzügyminisztérium)