Különdíjjal jutalmazta Varga Mihály a legtöbb magyar terméket árusító iskolabüfé vezetőjét. A II. kerületi iskolabüfék között meghirdetett Egészséges Iskolabüfé versenyben a Móricz Zsigmond Gimnázium büfése nyerte a nemzetgazdasági miniszter különdíját, egy nagy teljesítményű gyümölcsprést.

Láng Zsolt, a  kerület polgármestere, a gimnáziumban megtartott díjátadón hangsúlyozta, hogy  2010-ben, a szakmai szervezetekkel karöltve életvitel- stratégiát dolgoztak ki, és a kerület lakóinak  olyan programokat kínálnak, amelyek az egészséges életmódra, élelmiszerfogyasztásra ösztönöznek.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

A 6-14 éves korosztálynak külön ajánlásokat is megfogalmaztak és megpróbálják minden lehető eszközzel  elérni őket.  A kerületi bölcsődékben folyik a Mintamenza program, most pedig az iskolabüfék kínálatát tették egészségesebbé, hiszen fontos, hogy már gyermekkorban kialakuljon az igény a kevésbé káros élelmiszerek fogyasztására. Az  Egészséges Iskolabüfé versenyhez minden iskola csatlakozott a kerületben, a jelentkezők nagy száma bizonyítja, hogy igen is van igény a jó minőségű, egészséges termékekre az iskolákban.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Varga Mihály a díjátadón hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy lehetőleg helyi termelőket vonjanak be az iskolai étkeztetésbe, ezért ajánlott fel különdíjat annak a büfésnek, aki a legtöbb magyar alapanyagot és a legtöbb magyar termelő termékeit értékesíti az iskolákban. Ahogy fogalmazott: „Az iskolabüfék üzemeltetői is megértették és elfogadták a kormány üzenetét. Tapasztalhatták, hogy a vállalkozásuk gazdaságos üzemeltetése nem zárja ki, hogy a feldolgozott és tartósított élelmiszerek helyett friss és egészséges ételeket kínáljanak a diákoknak.”

A miniszter elmondta, 960 ezer gyerek vesz részt a közétkeztetésben, ezért január 1-jén életbe lép a közétkeztetésről szóló új rendelet, ami először a magyar szabályozás történetében a sófogyasztás csökkentéséről rendelkezik. Hozzátette: az előírások önmagukban ritkán hozzák meg a kívánt eredményeket, ezért számos kezdeményezést  indított útjára a kormány, amelyek közül a legsikeresebbek a iskolatej és az iskolagyümölcs programok. Tavaly 350 ezer gyermek - óvodások, általános és középiskolások - kaptak tejet és tejterméket  ennek keretében. 2012-ben 1,2 milliárd forintot, 2014-ben már 1,7 milliárd forintot fordítottak erre a célra.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Magyarország a kezdetektől fogva részt vesz az uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-programban is – sorolta a miniszter. Így ez a tanév már az ötödik, amikor 2000 iskolában több mint félmillió alsós, és idéntől már az összes felsős is kap gyümölcsöt, zöldséget és 100%-os gyümölcslevet. A programra közel 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Évek óta támogatjuk az önkormányzatokat abban, hogy a nyári szociális gyermekétkeztetés is a lehető legjobb legyen -hansúlyozta a tárca vezetője. Az idei több mint 2,5 milliárdos költségvetési forrásból  120 ezer gyermek étkeztetését sikerül megoldani a nyári szünidőben.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Az Egészséges Iskolabüfé programot Bús Balázs harmadik kerületi polgármester  2008-ban indította el az iskolabüfék egészségesebbé tételére, és azóta  dietetikusok bevonásával folyamatosan törekednek az étkeztetés színvonalának javítására. A verseny meghirdetése óta kapott visszajelzések azt mutatják, hogy a szülők örülnek ennek a kezdeményezésnek és a gyerekek is jól fogadták a megújult kínálatot.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)