A Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének Magyarországra helyezése tovább erősíti Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ szerepét - jelentette ki Varga Mihály, miután Nyikolaj Koszovval, a bank elnökével aláírta az erről szóló egyezményt.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a döntés előnyökkel jár az intézmény számára, kedvező eredményt hoz a részvényeseknek, és új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek is.

Kép letöltéseFotó: PM

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a bank Magyarországon megnyíló új központjának létrehozásával a pénzintézet hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi életbe, széleskörű kapcsolatrendszert építhet ki az európai pénzintézetekkel és más nemzetközi fejlesztési bankokkal. Mindezek révén a bank jelentős szereplőjévé válhat a közép-európai beruházásoknak, a vállalati hitelezésnek és így a nemzetközi pénzügyi életnek is.

Kép letöltéseFotó: PM

Varga Mihály logikus lépésnek nevezte azt, hogy egy terjeszkedő szakaszban lévő nemzetközi fejlesztési bank Magyarországon választ új székhelyet, amely megfelelő működési környezetet, magas ütemű és fenntartható gazdasági növekedést kínál. A pénzintézet magasan képzett pénzügyi szakembereket fog hazánkba hozni, vagy itt tartani, emellett elősegítheti a hazai vállalatok nemzetközi piacra jutását is – tette hozzá a miniszter kiemelve, hogy jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban, így az NBB Budapestre költözése jelentős előrelépés és elismerés a magyar gazdaságpolitika számára.

Kép letöltéseFotó: PM

Nyikolaj Koszov, a bank elnöke a pénzintézet Budapestre költözését történelmi jelentőségű lépésnek nevezte. Mint mondta: a részvényesek döntésében szerepet játszott, hogy a magyarországi székhely lehetőséget biztosít a bank számára, hogy továbbfejlessze a nemzetközi pénzügyi partnerekkel való együttműködését, további forrásokat biztosítson tevékenységéhez és növelje a hitelminősítők bizalmát.

(Pénzügyminisztérium)