A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Budapesten nyit regionális irodát - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, gazdaságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, miután egyetértési nyilatkozatot írt alá Nyikolaj Koszov bankelnökkel.

A tárcavezető hangsúlyozta: Budapest dinamikusan fejlődő nemzetközi gazdasági és pénzügyi központ, amit jól mutat a mostani irodanyitás mellett az is, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már korábban budapesti iroda alapítása mellett döntött.

Kép letöltéseFotó: PM

Az NBB új Európai Regionális Irodája Magyarország számára is fontos, mivel az alapítása egybeesik a kormány azon törekvésével, hogy tovább erősítsük a bank tagállamai közötti gazdasági együttműködést és a nemzetközi pénzintézet eszközeivel is segítsük az egyes tagállamok gazdasági fejlődését. Az iroda létrehozásával azt kívánjuk elérni, hogy az NBB hatékonyabban kapcsolódjon be a regionális és az európai uniós üzleti és pénzügyi életbe és tovább erősödjön a pénzintézet közép-európai jelenléte - tette hozzá Varga Mihály.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy Magyarország és a kelet-európai régió gyorsan fejlődő államai számára a következő időszak egyik kulcskérdése a versenyképesség emelése. Ehhez pedig szükség van a vállalati hitelezés további bővülésére, amit Budapestről még hatékonyabban támogathat a jövőben az NBB.

A miniszter elmondta: a magyar főváros rendelkezik mindazon feltételekkel, amelyek biztosítják az új egység sikeres működését, a magyar kormány pedig törekszik arra, hogy megadja a szükséges támogatást az új regionális iroda sikeres működéséhez. A szándéknyilatkozat mostani aláírását követően a felek elkezdik kidolgozni a központ jogi helyzetét rendező székhely-egyezményt. A dokumentum parlamenti jóváhagyását követően, a tervek szerint 2019. elején nyithat meg az iroda.

Kép letöltéseFotó: PM

Magyarország 2015-ben újította meg tagságát a Nemzetközi Beruházási Bankban. Hazánk Oroszország és Bulgária után a harmadik legnagyobb részvényese lett a pénzintézetnek. A csatlakozásról szóló döntésünkben igen fontos szerepe volt annak, hogy a bank vezetése új alapokra helyezte az intézmény működését.  A pénzintézet új stratégiája és annak gyors ütemű végrehajtása lehetővé tette, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank modern, nemzetközi fejlesztési bankká váljon.

(Pénzügyminisztérium)