A családok pénzügyi tudatosságának növelése, a megtakarítások körültekintő kezelése nélkülözhetetlen a háztartások anyagi biztonságának megerősítésében – emelte ki Varga Mihály a Pénz7 programsorozat keretében tartott rendhagyó tanórát követően.

Minderre már fiatalon is célszerű felkészülni a pénzügyi fogalmak, a mérlegelési szempontok és a lehetséges kockázatok megismerésével – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Kép letöltéseFotó: PM

Varga Mihály – ahogyan 2015 óta minden évben – idén is vállalta a program népszerűsítését, általános iskolásoknak tartott rendhagyó pénzügyi órát. A III. kerületi Fodros Általános Iskola nyolcadikos diákjainak a megtakarítások különböző formáiról, befektetési lehetőségekről és a kockázatok mérlegelésének fontosságáról beszélt. A tanórán a jövedelem és a bevétel közötti különbség mellett a megtakarítások és a hitelezés formáinak ismertetésekor azokról a szempontokról is szólt, amelyeket egy-egy pénzügyi döntés – például hitelfelvétel – előtt figyelembe kell venni.

Kép letöltéseFotó: PM

Az előző négy évkedvező tapasztalatai és a kiemelkedő iskolai érdeklődés alapján az idei tanév rendjében 2019. február 25. – március 1. között ismét szerepel a pénzügyi és vállalkozói témahét, a PÉNZ7, amely nemzetközi programokhoz is kapcsolódik. A program együttműködő szakmai partnerei az Emberi Erőforrások Minisztériumának projektvezetése mellett a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

Kép letöltéseFotó: PM

A program kiemelt célja, hogy már fiatal korban megalapozzák a pénzügyi és gazdasági tudatosságot, így ezzel is támogassák a kormány által 2017-ben elfogadott, „Okosan a pénzzel” elnevezésű, a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégia megvalósulását.

(Pénzügyminisztérium)