A kazah-magyar gazdasági kapcsolatok további bővítéséről is tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Nurali Rahatovics Alijevvel, Asztana főpolgármester-helyettesével. A kazah fővárosban 2017-ben megrendezendő szak-világkiállítás a megújuló energiák témája köré szerveződik. Közép-Ázsia első Expójára több mint 100 országból várnak résztvevőket, a látogatószám előreláthatólag meghaladja majd az ötmilliót.

Varga Mihály hivatalában fogadta Asztana főpolgármester-helyettesét, Nurali Rahatovics Alijevet. A tanácskozás kiemelt témája a 2017-es asztanai világkiállítás volt. Varga Mihály kifejtette: az Expón való részvétel hozzájárul a Magyarországról alkotott országkép kedvező formálásához elsősorban a közép-ázsiai piacokon. A kormány hamarosan dönt a szükséges forrás biztosításáról. A tárcavezető jelezte: a magyar vállalkozások már az előkészületekben is szívesen vállalnak szerepet, illetve a terület utóhasznosításához kapcsolódóan is készek együttműködni a kazah féllel.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

A megbeszélésen a felek áttekintették a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok bővítését szolgáló intézkedéseket is. Szó esett arról is, hogy a nemzetgazdasági tárca felügyeletével zajlik majd a magyar-kazah szakképzési együttműködés kidolgozása, továbbá hogy az elektronikus útdíjrendszer bevezetése Kazahsztánban magyar szakemberek segítésével valósulhat meg.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)