A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre – mondta a nemzetgazdasági miniszter kedden, mielőtt az Országgyűlés alelnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

Magyarország stabil lábakon áll

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Magyarország stabil lábakon áll, ezért a jövő évi költségvetés 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt. Megjegyezte, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tovább mérséklődik majd.

Minden szakterület több forráshoz jut

A miniszter ismertetése szerint minden szakterület számára többletforrást biztosítana a kormány az idei évhez képest. Kifejtette: oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd többletforrást tartalmaz a javaslat. A rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd többletforrásra számíthat. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a honvédelem az ideinél 51 milliárd forinttal nagyobb büdzséből működhet jövőre - tette hozzá.

Kép letöltéseOktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd többletforrást tartalmaz a javaslat Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Csökken a legfontosabb élelmiszerek áfakulcsa

Ismertette, hogy január elsejétől 5 százalékra csökken a tej, tojás és baromfihús áfája, ami jelentős támogatást jelent minden magyar családnak. Emellett növelni fogja a hazai termelők versenyképességét és hozzájárul a kereskedelmi forgalom bővüléséhez. A legfontosabb élelmiszerek mellett az éttermi szolgáltatások áfakulcsa is csökken, 18 százalékra, ahogy az internet hozzáférésé is.

Jövőre továbbra is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, ami Európában az egyik legalacsonyabb - mondta.

Megemlítette azt is, hogy a jövő évi költségvetés új szerkezetben készült, három részből áll: az állam működési költségvetése nullszaldós lesz, a másik kettő az uniós és a hazai fejlesztési forrásokat tartalmazza, ezek jelentenek az uniós statisztika szerint is elszámolt deficitet.

A kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét

Mint mondta, a nyugdíjemelés a tervezett inflációval megegyező. Ha a fogyasztói árak a kormány által prognosztizáltnál kevésbé nőnek jövőre, a nyugdíjak reálértéke nő, ha az infláció a tervezettnél magasabb lesz, akkor kompenzálják a nyugdíjasokat, tehát őket nem érheti hátrány - tette hozzá.

Kép letöltéseAz alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése további reálnyugdíj emelést jelent Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kiemelte, hogy 2011-2015 között 21,5 százalékkal, az infláció felett 8,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tehát az eddig felhalmozott plusz reálérték-emelkedés "visszapótolta azt a nyugdíjasok számára, amit az előző kormányok elvettek".

Jelezte azt is, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése további reálnyugdíj emelést jelent, hiszen a nyugdíjasok fogyasztói kosarában ezek nagy súllyal szerepelnek, az árcsökkenés a nyugdíjasok számára "egy újabb kisebb rezsicsökkenést" jelent.

Tovább bővülnek a családi adókedvezmények

Varga Mihály kiemelte: a családi adókedvezménynek köszönhetően az átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családoknak jövőre is több jövedelmük lesz. 2019-re fokozatosan kétszeresére, gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege.

Az emelés részeként 2017-ben gyermekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege - mondta. Meghirdetik az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programját is, a költségvetésből 211 milliárd forintot fordít a kormány a magyar családok otthonteremtésének támogatására. Ennek része a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(kormany.hu, MTI)