Az első asztanai légi járat indulásának másnapján nyílik meg a kazah fővárosban a jövő energiáit bemutató EXPO, amelyen kiállítóként Magyarország is részt vesz – jelentette ki Varga Mihály a Wizz Air első Budapest-Asztana járatának indulásakor tartott sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a 112 ország részvételével és több millió látogatóval zajló kiállítás a 2017-es év legnagyobb ilyen jellegű nemzetközi rendezvénye.

Kép letöltéseFotó: NGM

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország számára azért is jelentős ez az esemény, mivel az ázsiai térség a világ legdinamikusabban bővülő piaca. Jelenlétünk ezért elengedhetetlenül fontos a meglévő gazdasági kapcsolataink erősítéséhez és az újak kialakításához. Hozzátette, a magyar kiállítók az ezeken a területeken meglévő legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják majd be. A magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia, mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás, illetve az elektromobilitás, és a hatékony vízgazdálkodás áll  – ismertette Varga Mihály.

Kép letöltéseFotó: NGM

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy szinte minden hazai ágazat rendelkezik a jövőbeni sikeres ázsiai és kazahsztáni piacra lépéshez szükséges adottságokkal. Így a most megnyíló lehetőségekkel egyebek mellett az agráripar, az energetika, az építőipar, a gép- és járműipar, a gyógyszeripar, az egészségügy, valamint a turizmus területén működő cégek is élhetnek – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: NGM

A WizzAir új járatának indítását áprilisban jelentette be a légitársaság. A tárcavezető rámutatott: a közvetlen összeköttetés órákat spórol meg az utazók számára, és nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a két ország közötti gazdasági, turisztikai és kulturális kapcsolatok tovább erősödjenek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)