Magyarország egyik legfontosabb érdeke egy olyan gazdasági és társadalmi környezet biztosítása, amely kedvez az új tudományos eredmények, innovatív megoldások megszületésének, ezzel együtt alkotóik számára megfelelő védelmet teremt – hangsúlyozta Varga Mihály a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által alapított Millenniumi-díjak átadásakor.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a kutatás-fejlesztési eredmények hasznosítása és a szellemi tulajdon védelme a versenyképességet erősíti.

Kép letöltéseFotó: NGM

Napjaink információs viharában különösen fontos, hogy hatékony védelmet kapjanak a szellemi alkotások – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy míg az elmúlt századokban egy ország erejét a területének nagysága, hadseregének létszáma vagy acéltermelésének fejlettsége határozta meg, addig a XXI. század a hasznosított tudás, a digitalizáció százada.

Kifejtette: a leendő kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a vállalati innováció erősítése, az egyetemi és a vállalati kutatás-fejlesztés támogatása és a közöttük lévő kapcsolati rendszer erősítése áll. Ehhez azonban olyan környezetre van szükség, ahol az ötletek és a találmányok biztonságban vannak – mutatott rá a miniszter. Mint fogalmazott: ezt egyértelműen hazánk versenyképességének erősítése érdekében tesszük, mert a szellemi tulajdon védelme több oldalról is támogatja a gazdasági növekedést.

Kép letöltéseFotó: NGM

A nemzetgazdasági miniszter Łuszcz Viktorral, az SZTNH elnökével Millenniumi-díjban részesítette a köztéri ivóvíz-ellátást forradalmasító Ivócsap Projekt alkotóit, az energiatermelő térburkoló rendszer, a Platio kidolgozóit, a digitális szerzői joggal kapcsolatos legfrissebb hírek feldolgozását 2009 óta végző Copy21.com blog szerzőit. Elismerésben részesült az Egis Gyógyszergyár Zrt. is, amely a 2016/2017-es üzleti évben 13 milliárd forintot költött kutatásfejlesztésre, 10 új termékcsaládot hozott forgalomba, itthon és külföldön összesen 17 szabadalmi bejelentést tett, és 29 szabadalmat szerzett.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)