A Pető-módszer alkalmazása révén Kazahsztán és Magyarország között olyan újabb kapcsolat épül ki, amely tovább erősíti azt a rokonszenvet és bizalmat, amely országaink között megvan – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti Pető Intézet szakmai irányításával létrehozott almati pedagógiai központot megnyitó ünnepségén.

Varga Mihály kazahsztáni látogatásának második napján Kazahsztán egykori fővárosában, Almatiban tartott ünnepségen elmondta: a Pető Intézet már több mint húsz országgal áll szakmai együttműködésben. A gyermekeket segítő magyar terápiás módszer kazahsztáni alkalmazása az Aruana Rehabilitációs Center kezdeményezésének, a magyar kormány támogatásának, valamint a Pető András Főiskola szakmai közreműködésének köszönhetően indulhatott el – tudatta a tárcavezető.

Kép letöltéseFotó:NGM

Mint fogalmazott: már a mintaprojekt alatt is 73 gyermek fejlesztése valósult meg. Az almati központ megvalósulásához a Pető Intézettel való több évre visszatekintő partnerségére tekintettel a MOL is hozzájárult.

Sokrétű együttműködést kívánunk kialakítani Kazahsztánban – jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette: a gazdasági kapcsolatokon kívül egyéb oktatási és pedagógiai programok átültetésében is szívesen vállalnak szerepet a magyar szakemberek.

Kép letöltéseFotó:NGM

Arra is törekszünk, hogy a közép-ázsiai ország több régiójában jelen legyünk, ezért vettünk rész a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett almati üzleti fórumon – emelte ki a miniszter. Mint mondta: bízik benne, hogy a magyar küldöttség hazai vállalatokat képviselő tagjai az asztanai tanácskozáshoz hasonlóan személyes találkozások révén újabb üzleti lehetőségekhez jutnak Kazahsztánban.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)