Egyes sajtóorgánumok félreértelmezték Varga Mihály szerdán, az MTI-nek adott nyilatkozatát, a Nemzetgazdasági Minisztérium ezért szükségesnek tartja leszögezni az alábbiakat.

Varga Mihály számos alkalommal egyértelművé tette - legutóbb éppen nem egész egy hete -, hogy nem támogatja szakképzetlen, írástudatlan bevándorló tömegek behozatalát Európába, ezzel ugyanis nem lehet megoldani az unió munkaerőpiaci problémáit. Ezt igazolja az a friss hír is, miszerint a német nagy cégek mindössze 54 bevándorlót foglalkoztatnak annak ellenére, hogy Németországba tavaly 1,5-2 millió migráns érkezett, és Európába idén már több mint 230 ezer. Nagyon kevés migráns kap munkát, és ennek nemcsak az alacsony képzettség és a nyelvismeret hiánya az oka, hanem az is, hogy nem hajlandóak részt venni a szakképesítési programokban és abban is bizonytalanok, hogy hol akarnak letelepedni.

A nemzetgazdasági miniszter tehát nem kívánja illegális bevándorlók betelepítését, ahogyan nyilatkozatában is világosan egyértelművé tette, hogy a kormány kizárólag azokban a szakmákban támogatná külföldi szakemberek munkavállalását, amelyekben magyar munkavállalót nem találnak a cégek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)