A magyar gazdaságnak jó esélye van arra, hogy eredményesen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban, mivel magas az ipari termelés aránya, támaszkodhatunk a kutatás-fejlesztési hátterünkre, a kidolgozott programjainkra és a jól képzett magyar szakemberekre – hangsúlyozta Varga Mihály az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika-tudományi Szekciójának megnyitóján az Óbudai Egyetemen.

A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány azt kívánja elérni, hogy a köznevelésben minden tanulónak lehetősége legyen a jövő technológiáinak elsajátítására.

Kép letöltéseFotó: PM

A kormány célja, hogy Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből, ehhez megfelelő hátteret ad a magyar gazdaság egyre jobb teljesítménye, amely mintegy háromszorosa az uniós átlagnak – szögezte le Varga Mihály. Mint fogalmazott: a gazdaságpolitika feladata most az, hogy a külső hatások ellenére is megtartsuk az uniós átlag feletti növekedést, mert ez a kulcsa annak, hogy a magyar emberek egyre jobban éljenek és szakembereink itthon találjanak tudásuknak megfelelő, karriert kínáló munkát.

Kép letöltéseFotó: PM

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a digitalizáció folyamatába nemcsak az élenjáró nagyvállalatoknak, hanem minden magyar vállalkozásnak be kell kapcsolódnia, enélkül ugyanis lemaradhatnak a piaci versenyben. A gazdaságfejlesztési források mellett számos kormányzati program segít ebben, ilyen például az Ipar 4.0 program, illetve az újonnan létrehozott 5G és a Mesterséges Intelligencia Koalíció, amelyek azt célozzák, hogy hazánk a legújabb fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön – ismertette a tárcavezető.

Kép letöltéseFotó: PM

Hasonlóan fontos feladat, hogy a magyar munkaerő is felkészült legyen, ezért kidolgoztuk Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját, amely az iskolák felszereltségének, szélessávú internet-hozzáférésének és digitális tananyagának bővítésével azt kívánja elérni, hogy hazánkban senki ne hagyja el az oktatás rendszerét megfelelő digitális tudás nélkül.

(Pénzügyminisztérium)