A kormány támogathatónak tartja azt a fideszes felvetést, hogy 700 forintban maximalizálják az adatforgalomra kiterjesztett távközlési adó felső korlátját - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában a parlamentben kijelentette: abban továbbra sincs változás, hogy ez a típusú adó nem az előfizetőket, hanem a távközlési szolgáltatókat terheli, amelyek közül a négy legnagyobb 2013-ban 75 milliárd, 2012-ben pedig 72 milliárd forint nyereséget ért el.

A nem létező  internetadó elleni vasárnapi tüntetés lezárása után a Fidesz-székháznál történt rendbontásra utalva Varga Mihály hangsúlyozta: az erőszak, a vandalizmus teljes mértékben elfogadhatatlan, nem ez a viták rendezési módja.

A nemzetgazdasági miniszter napirend előtt beszélt az élelmiszer-kereskedelem és az áfacsalások ügyéről is. Közölte: az egyik amerikai étolajgyártó cég vezetősége 2011 szeptemberében jelezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), milyen jelenségeket tapasztal az élelmiszerpiacon. A NAV ezt követően két alkalommal fogadta az amerikai cég képviselőit.

Az adóhivatal komolyan vette a társaság jelzéseit, és azok alapján nyomozást kezdett, kiderítve: a gyanúsítottak szervezetten működtettek egy kört, amely magyarországi székhelyű társaságok nevében élelmiszer-ipari termékeket hozott be az Európai Unió különböző országaiból, ám ennek során nem tettek eleget áfabevallási kötelezettségüknek - fejtette ki Varga Mihály. Tájékoztatása szerint a bűnszervezetben 12 gazdasági szervezetet használtak fel az elkövetők.

Újabb egyeztetés 2013 novemberében volt a társaság vezetőivel - folytatta -, akik egyrészt átadtak egy tanulmányt az élelmiszerek áfatartalmára vonatkozó javaslataikról a NAV-nak, másrészt jelezték, hogy az étolaj-kereskedelemben zajló áfacsalások visszaszorítása érdekében készek együttműködni az adóhivatallal.

Ezt követően is nyomozások indultak, amelyek kiegészültek a NAV saját felderítő tevékenységével - mondta. Megemlítette, hogy 2011 óta már három cég, a Glencore, a Cargill és a Bunge bevonásával folyik gabonakereskedelmi vizsgálat.

Ennek eredményeként idén februárban 50 helyszínen volt házkutatás, a cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél - közölte, hozzátéve, hogy sikerült azonosítani a bűnszervezetet, 14 gyanúsított van, 8 ember került vizsgálati fogságba, 4-en pedig előzetes letartóztatásba.

A NAV 800 millió forint értékben rendelt el vagyonlefoglalást, a szlovák és a cseh hatóságokkal együttműködve - mondta Varga Mihály, megjegyezve, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik.

"Ha az amerikai nagykövetségnek további információja van erre vonatkozóan, akkor kérjük, hogy (...) ezekkel az információkkal segítsék a NAV vizsgálatát" - zárta szavait a miniszter.

(MTI/NGM)