Jó nyugdíjrendszer csak erős és stabil gazdasági környezetben működtethető hatékonyan – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferencián.

A tárcavezető előadásában kifejtette: a magyar reformok működnek, kiegyensúlyozott és tartós növekedést biztosítanak, mindez növeli az öngondoskodás lehetőségét és biztonságát is.

Kép letöltéseA tartós gazdasági növekedés növeli az öngondoskodás lehetőségét és biztonságát is Fotó: Dede Géza/NGM

A gazdaság kiszámítható bővülése tervezhető jövőt nyújt a magyar családoknak – szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye, hogy nőtt a háztartások öngondoskodásra fordítható pénze. A megtakarítások 2010-hez képest közel tíz százalékkal emelkedtek, 2014 végén a GDP 118,1 százalékát tették ki. – nyomatékosította a tárcavezető, aki szerint a kormány a gazdasági szabályozórendszer révén és a támogatásokon keresztül is ösztönzi az öngondoskodás különböző formáinak elterjedését.

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról szólva a szakminiszter kifejtette: a kormány gazdaságpolitikája az elmúlt években minden oldalról megerősítette a hazai nyugdíjrendszert. A bruttó hazai termék növekedése, a foglalkoztatottak számának jelentős emelkedése, az államadósság és a költségvetési hiány mértéknek csökkenése egyértelműen előnyös a nyugdíjrendszer hosszú távú működése szempontjából. Varga Mihály szavaiból kiderült: a társadalom korszerkezete is szükségessé teszi az öngondoskodás mielőbbi elterjedését. Magyarországon a 65 év felettiek létszáma 1,8 millió fő, míg az öregségi nyugdíjasoké 2 millió, a foglalkoztatottak száma 4,2 millió fő. A nyugdíjkiadások 2014-ben a GDP 9,1 százalékát és az államháztartási kiadások 17 százalékát jelentették.

Kép letöltéseJó nyugdíjrendszer csak erős és stabil gazdasági környezetben működtethető hatékonyan Fotó: Dede Géza/NGM

Az öngondoskodás formái közül évről évre emelkedik a nyugdíj- és egészségpénztárak, a biztosítások, valamint a lakás-takarékpénztári megtakarítások iránti igény – tudatta Varga Mihály. Mint fogalmazott: a nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás ezen formáinak térnyerését. Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíjbiztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)