Miután tavaly rendkívüli érdeklődés övezte, a nemzetgazdasági miniszter – a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben – ismét pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) számára a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó fejlesztések támogatására. Ez közvetetten is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban egyetlen gyerek se éhezzen, ami kiemelt kormányzati célkitűzés.

Az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének, illetve a finanszírozási rendszer átalakításának köszönhetően Magyarországon egyre több gyermek juthat naponta meleg ételhez. Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak ennek támogatására, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint. Tavaly szeptembertől az óvodások és bölcsődések szélesebb körét érinti az intézkedés, ettől az évtől pedig a szünidőben is biztosított lesz a gyermekek ingyenes étkeztetése.

A most megjelent pályázat elsődleges célja, hogy állami hozzájárulással az önkormányzatok képesek legyenek a tulajdonukban lévő, az általuk fenntartott és működtetett óvodai gyermekétkeztetést is szolgáló konyhák és étkezők felújítására, fejlesztésére, kiemelt figyelmet fordítva a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítására, valamint a környezetvédelmi szempontok maradéktalan betartására. Ezek megvalósításához a 2016. évi költségvetés egymilliárd forintos keretösszegben nyújt segítséget. A tavalyi év tapasztalataiból kiindulva számos technikai pontosítás történt, többek között a pályázó által igényelhető maximális támogatás, egyes fogalmi meghatározások, illetve az elbírálásnál figyelembe vehető előnyök köre tekintetében. Egyúttal megszűnik a tartaléklista és a két körös döntés gyakorlata.

A pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül, a Magyar Államkincstár útján lehet benyújtani, legkésőbb 2016. június 29-ig. A megítélt támogatások vissza nem térítendők, felhasználásuk határideje 2017. december 31.

A részletes információkat a pályázati felhívás tartalmazza.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)