Magyarország és Vietnám évek óta egyre fontosabb partnere egymásnak, ezt jelzik a rendszeres kormányközi találkozók, a bővülő kereskedelmi, oktatási és kulturális kapcsolatok – hangsúlyozta Varga Mihály a II. Magyar-Vietnámi Rektori Konferencia résztvevőit köszöntő beszédében. A két ország felsőoktatási vezetőinek tanácskozásán részt vett Nguyen Phu Trong, a Vietnámi Kommunista Párt főtitkára.

Kép letöltéseFotó: PM

Magyarország elismeréssel tekint azokra a gazdasági eredményekre, amelyeket Vietnám az elmúlt évek során elért – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: Vietnám a magyar gazdaság fontos hídfőállása a délkelet-ázsiai térségben. Ezt támasztja alá a gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink bővülése is, áruforgalmunk 2017-ben mintegy 80 százalékkal, 357 millió dollárra bővült, és a növekedés üteme 2018-ban is fennmaradt – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: PM

A pénzügyminiszter a két ország közötti oktatási kapcsolatok fejlődéséről szólva elmondta: büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarországon mintegy háromezer vietnámi hallgató végzett, ez jelzése annak, hogy a magyar felsőoktatás világszerte versenyképes és keresett oktatási lehetőséget biztosít. Kifejtette: az idén második alkalommal megrendezett magyar-vietnámi rektori konferencia a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok további fejlesztését tűzte ki célul. A megújított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram jóvoltából a 2019-2021 között időszakban is lehetőséget biztosít hazánk arra, hogy vietnámi diákok az eddigieknél is nagyobb számban kapcsolódhassanak be a magyarországi felsőoktatásba – tájékoztatott Varga Mihály.

(Pénzügyminisztérium)