Az előző évi kimagasló eredményeket követően márciusban további 1,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés éves alapon. Az előző év azonos időszakával összehasonlított adatok alapján ez a 15. hónap, amelyben az ágazat termelési volumene növekedést mutat.

A 2017-es év lendületes bővülése 2018 elején is folytatódott, az első negyedévben 3 394 darab lakást vettek használatba, ami soha nem látott mértékű, 65 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

A növekedés mögött főként a kormány által bevezetett intézkedések, az Otthonteremtési Program és a kedvezményes lakásáfa, állnak. A CSOK bevezetéstől, 2015. július elseje óta eltelt időszakban, 2018. március végéig 72 ezer család CSOK kérelmét fogadták be közel 204,6 milliárd forint összegben.

A magyar építőipar teljesítménye nemcsak hazai viszonylatban pozitív, hanem regionális összehasonlításban is. 2010 átlagával összevetve a hazai ágazat termelése 4,3 százalékkal nőtt, amellyel Magyarország a második helyet foglalja el a régiós országok között. Hazánk mellett csupán Lengyelország építőipari termelése haladja meg a 2010-es szintet.

Az elkövetkezendő időszakot tekintve biztató, hogy a hó végi szerződésállomány 78,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szerződésállomány növekedése 2016. júliusa óta folyamatos az előző év azonos időszakának adataival összehasonlítva. Mindez különösen kedvező, hiszen a megrendelők ágazatba vetett bizalmát jelzi. Az ágazat jövőbeni erősödéséhez az EU-s források mellett az állami beruházások, valamint a magánszektor lakásépítései is hozzájárulnak. Emellett további bővülés várható a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételében annak köszönhetően, hogy az idei évi költségvetés 225,3 milliárd forintot irányoz elő erre a célra. Ezáltal a lakáspiacot érintő, a 2014-18-as kormányzati ciklusban meghozott intézkedések a jövőben is lendület adhatnak majd az ágazatnak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)