Gazdasági növekedésünk ütemének fenntartásához aktívan hozzá kívánunk járulni a kidolgozott programjaink, a támogatási politikánk és a szakképzés fejlesztése révén – mondta Lepsényi István a II. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián. Hozzátette: kiemelt feladatunk a digitális átállásra való felkészülés elősegítése, ezáltal az infrastruktúra fejlesztése és az oktatás támogatása.

Egy olyan technológiai korszakváltás időszakát éljük, amelyben a digitalizáció és az internet-gazdaság alapjaiban változtatja meg a termelési folyamatokat, az értékláncok működését, valamint a közlekedési és szállítási rendszereket – közölte az államtitkár. Gazdasági növekedésünk és ezzel párhuzamosan társadalompolitikai céljaink elérésének kulcsát a digitális átalakulásban való részvétel, és a gazdaságunk versenyképességének emelése jelenti – tette hozzá.

Lepsényi István hangsúlyozta: Magyarország nem áll felkészületlenül a negyedik ipari forradalom küszöbén, ugyanis az elmúlt évek politikájának köszönhetően, a digitális gazdaság a teljes nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének 20%-át adja, és a foglalkoztatottak csaknem 15%-ának biztosít munkát. Ezzel hazánk az Európai Unió élvonalába tartozik, és ez az előnyünk tudatos, valamint hatákony intézkedésekkel tovább fokozható – közölte.

Lepsényi István szólt arról is, hogy gazdaságunk versenyképességének emeléséhez a legszorosabban a szakképzési rendszer továbbfejlesztése kapcsolódik. Ezért már évekkel ezelőtt megkezdtük annak átalakítását, azaz új elvek mentén szervezzük a gyakorlati képzést a duális képzés fejlesztésével – egészítette ki.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)