Az év első két hónapjánál is nagyobb ütemben, 8,5 százalékkal erősödött a kiskereskedelmi forgalom márciusban Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest. Utoljára 2015 januárjában volt magasabb a mostaninál a bővülés.

A kormány adócsökkentésekre és béremelésekre alapozott gazdaságpolitikájának eredményeként látványosan nő az üzletek forgalma: már ötvenhét hónapja töretlenül erősödik az ágazat, 2010 januárjához viszonyítva pedig mintegy 30 százalékkal nőtt a kiskereskedelem.

A hatéves bérmegállapodásnak is köszönhető, hogy növekednek a bérek, és a foglalkoztatás erősödése, valamint az alacsony inflációs környezet miatt egyre többen növelhetik a fogyasztásukat. 2010 januárjához viszonyítva 29 százalékkal nőtt a boltok forgalma Magyarországon, ezzel a teljesítménnyel hazánk ismét meghaladta az Európai Unió 10,5 százalékos átlagát.

Márciusban az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 7 százalékkal, az üzemanyag-értékesítés forgalma pedig 5,1 százalékkal emelkedett. Több mint négy és fél éve az élelmiszereken kívüli áruk kereskedelme is bővül, az év harmadik hónapjában 7,8 százalékos emelkedést regisztráltak ebben a kategóriában. A tartós fogyasztási cikkek forgalmát a lakóingatlanok – az otthonteremtési programnak köszönhetően – megélénkült forgalma is támogatta. A kiskereskedelemben zajló kedvező folyamatok a kormányzati intézkedéseknek és a javuló gazdasági környezetnek köszönhetően a következő időszakban is folytatódhatnak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)