Az előző év decemberében az ipari termelés 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amellyel együtt 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.

A mostani adatok is jól mutatják, hogy a magyar ipar képes a fenntartható, kiegyensúlyozott növekedésre és hogy reális esélye van annak, hogy Közép-Európa és részeként Magyarország az unió gazdasági növekedésének motorja legyen – jelentette ki Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkár azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az Irinyi Tervet.

A feldolgozóipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az előző évi adatokat. A termelés szintje folyó áron több mint 26 ezer milliárd forint volt, és minden hónapban meghaladta az előző év azonos időszakát. A feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül a járműgyártás kibocsátása nőtt a legjobban, 17,2 százalékkal, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,4 százalékkal emelkedett 2015-ben. Az államtitkár szerint az elmúlt évek eredményei alapján megállapítható, hogy a magyar reformok működnek, hiszen rövid idő alatt olyan eredményeket mondhat a kormány magáénak amelyekre joggal építheti az elkövetkező éveket meghatározó iparstratégiáját.

Kép letöltéseA mostani adatok is jól mutatják, hogy a magyar ipar képes a fenntartható, kiegyensúlyozott növekedésre és hogy reális esélye van annak, hogy Közép-Európa és részeként Magyarország az unió gazdasági növekedésének motorja legyen Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Lepsényi István emlékeztetett arra a kormányzati törekvésre, amelynek célja, hogy 2020-ra az ipari termelés aránya a hazai össztermék 30 százalékát megközelítse. Ezzel a térség, sőt az Európai Unió legiparosodottabb államává fejleszthetjük Magyarországot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium – összhangban a kormány újraiparosítási törekvéseivel – megvizsgálta, mely főbb gazdasági ágak mentén haladva lehet a gazdaságot egy még magasabb fejlődési pályára állítani. Ennek a munkának az összegzése az Irinyi Terv, melyet a kormánynak 2016. február 5-én mutattunk be, és amelyet alkalmasnak talált arra, hogy alapjául szolgáljon a további munkákhoz – tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseA kormány célja, hogy 2020-ra az ipari termelés aránya a hazai össztermék 30 százalékát megközelítse Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az Irinyi Terv átfogó képet ad az Európai Unió stratégiájáról, bemutatja a magyar ipar helyzetétét, a hazai vállalkozói környezetet, az iparfejlesztés támogatási rendszerét. Az Irinyi Terv az általános elképzeléseken túl lefekteti azt az öt pillért, amelyek mentén hazánk feldolgozó iparának fejlődése biztosítható a következő időszakban: az új technológiák, digitális technológiák felhasználását, az energia- és anyaghatékonyság, továbbá a táji adottságokon alapuló bölcs és takarékos területhasználatot, a területi egyenlőtelenségek oldását, a munkahelyteremtés ösztönzését és a foglalkoztatás bővítését, valamint a hazai erőforrások hasznosítását.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)