A síturizmus hozzájárulhat a belföldi turizmus teljesítményének további erősödéséhez a holtszezonnak számító téli hónapokban - hangsúlyozza a Magyar Turizmus (MT) Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben a Síelj itthon! elnevezésű projektről kedden megtartott rendezvényről tájékoztatott.

A közleményben idézik Ruszinkó Ádámot, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkárát, aki szerint ha a mintegy ötszázezer hazai síelő csak néhány százalékát sikerülne a magyarországi síterepeken tartani, ez akár csak egyéjszakás szállásfoglalással is több tízezres nagyságrendben bővíthetné a belföldi vendégforgalmat.

Kép letöltéseFotó: Faics Karina

A turizmusért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint az idén az első háromnegyed évben 8,16 millió vendég 20,75 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyit. Ezen belül az összes vendégéjszakák közel felét kitevő belföldi vendégforgalom emelkedése 6,3 százalékos volt - ismertette.

Kép letöltéseFotó: Faics Karina

A közlemény idézi Glázer Tamást, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesét, aki a Síelj itthon! projektről elmondta: a hazai sípályák és a kapcsolódó szálláshelyek, vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a hazai turizmus motorját jelentő SZÉP-kártyát is. Kiemelte: számos magyarországi sípálya várja a téli időszakban a síkedvelőket, és a jól felszerelt műanyag pályák is tökéletesen alkalmasak a sítudás hazai megszerzésére gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke arról számolt be, hogy a klaszter célja a sport- és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának, a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése, sípályák biztosítása, vagyis a síélet fejlesztése Magyarországon. Jelenleg 14 sílifttel működő sípálya, illetve 27 síiskola működik idehaza.

(MTI)