A kormány az otthonteremtési programot azért tartja kiemelten fontos feladatnak, mert a gazdasági növekedés ösztönzésén túl olyan hosszú távú társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához járulhat hozzá, mint a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, illetve a szakképzett munkaerő itthon tartása – hangsúlyozta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

Az otthonteremtési program nemcsak többféle módon támogatja a családokat abban, hogy új lakást vagy új házat építsenek, hanem a magyar gazdaság számára 10 ezerrel több új lakás megépítésével 200-240 milliárd Ft új beruházást is generálhat. Ez a GDP-ben többlet hozzáadott értékként megjelenve 0,4-0,5 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, valamint 14-16 ezer fővel közvetlenül növelné a foglalkoztatást. Az ezekből származó költségvetési bevételek részben ellentételezik a kiadásokat, ugyanakkor a születésszám növekedésével, továbbá a családalapítás előtt álló fiatal családok élethelyzetének javításával elérhető, hogy a hosszabb távon érvényesülő előnyök meghaladják a programra fordított kiadásokat.

Kép letöltéseAz új építésű lakásokra vonatkozó ÁFA mértékének csökkentése régóta várt fellendülést eredményez Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az államtitkár kiemelte – „a kormány döntése, mely szerint az új építésű lakásokra vonatkozó ÁFA mértékét 5%-ra mérsékelte, várakozások szerint egy középtávú folyamatot fog elindítani, amely a piaci szereplők által régóta várt fellendülést eredményez. Az ÁFA csökkentése növeli a kínálati oldalt, meghozza a gazdasági válság óta várt befektetési kedvet. Ezzel párhuzamosan az új építésű lakásokra vonatkozó kereslet élénkülésére is számítunk, többek között a CSOK bevezetése miatt.”

Hangsúlyozta – „fontos, hogy a magyar építőipari vállalkozások kapacitása, termelőerejük kihasználtsága is követni tudja a kedvező gazdasági folyamatokat, és ezzel párhuzamosan a hazai építőanyag-ipar részéről is felkészültnek kell lenni az ágazat megnövekvő igényeire.”

(Nemzetgazdasági Minisztérium)