A Magyarországra irányuló külföldi befektetések ösztönzése, a magyar termékek és szolgáltatások exportképességének növelése a célja annak az Egészségipari Konferenciának, amelyet a Milánói Expo magyar pavilonjában a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezésében tartottak. A konferencia programjában kiemelt hangsúlyt kapott a magyarországi szolgáltatások és kutatás-fejlesztési-innovációs eredmények bemutatása mellett az olasz – magyar gazdasági kapcsolatok erősítése.

A szeptember 15-én megtartott Egészségipari Konferencia az egészséges életmódra, az egészség és a turizmus kapcsolatára koncentrált. A világ egészségiparának forgalmát durván 5,5 milliárd dollárra becsülik. A világ egészségturizmusa már elérte a 100 milliárd dollárt, tendenciája évi 9-10%-os globális növekedést mutat. A konferencia célja Magyarország minél nagyobb arányú térnyerése ebben a dinamikusan növekvő ágazatban.

Marczinkó Zoltán kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitóbeszédében kiemelte: „Ahhoz, hogy Magyarország turisztikailag továbbra is vonzó célpont legyen, elengedhetetlen, hogy a turisztikai szolgáltatások a minőség irányába fejlődjenek tovább. Magyarország egészségipari pozícióját a nemzetközi versenyben akkor tarthatja meg, ha kiváló adottságait kihasználva gyorsan és hatékonyan lesz képes reagálni a piac kihívásaira.”

A delegációt vezető Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár előadásában szintén Magyarország egészségturisztikai adottságaira és a benne rejlő lehetőségekre hívta fel a résztvevők figyelmét. Arra a páratlanul sok gyógyfürdőre és a hozzájuk kapcsolódó turisztikai és egészségügyi szolgáltatások sokaságára, amelyeknek mind mennyisége, mind minősége egyedülálló Közép-Európában. Jó gyakorlatként bemutatta a SZÉP Kártya rendszer belföldi turizmusra, azon belül a gyógyturizmusra gyakorolt kedvező hatásait is. A helyettes államtitkár szerint a cafetéria így egyszerre szolgálja a munkavállalók pihenését, rekreációját és gyógyulásukat.

A Konferencián olyan hazai szakemberek is részt vettek, mint Szabó György gyógynövény-szakértő, vagy dr. Béres József, a Béres Rt elnöke.

A Milánói Világkiállításon való magyar részvétel célja nemzetközi megítélésének alakítása, a magyar termékek és szolgáltatások exportképességének növelése, a Magyarországra irányuló külföldi befektetések ösztönzése, az idegenforgalmi és örökségi értékre épülő turisztikai forgalom bővítése.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)