A kormány eredményes gazdaságpolitikája a költségvetés egyensúlyának fenntartása mellett biztosítani tudja a vállalkozói közterhek mérséklését, a családtámogatási intézkedések fedezetének megteremtését, valamint a hazai és uniós fejlesztésekhez szükséges forrásokat.

Az év egészére kitűzött, a GDP-arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél mindezek figyelembevételével továbbra is tartható, elérhető.

Miután az államháztartás központi alrendszerének hiánya idén augusztusban 158,0 milliárd forint volt, így a deficit az év első nyolc hónapjában 510,8 milliárd forintot tett ki. Ez az éves terv 51,2 százalékát jelenti, ami időarányosan összhangban van az elkövetkezendő hónapokra várható bevételek és kiadások várható teljesülésével. Ennek alapját az elmúlt időszak gazdasági folyamatai, illetve korábban meghozott kormányzati intézkedések – különösen a 2016-ban megkötött bérmegállapodás és a Gazdaságvédelmi Akcióterv elindult elemei – teremtették meg, amelyek hozzájárulnak a költségvetés stabilitásának fenntartásához, valamint a kormány társadalompolitikai céljainak eléréséhez.

Azon túl, hogy a foglalkoztatottak létszáma hónapok óta meghaladja a 4,5 millió főt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, a keresetek szintén kétszámjegyű emelkedést mutatnak. Ennek nyomán a bérből és munkából élők egyre több pénzt vihetnek haza, az adócsökkentéseknek és adókedvezményeknek köszönhetően pedig még tovább javul a családok anyagi helyzete. Mindez megmutatkozik a költségvetési bevételek alakulásában is: augusztussal bezárólag általános forgalmi adóból 67,7; személyi jövedelemadóból 67,0; míg szociális hozzájárulási adóból és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékokból 65,8 százaléka teljesült az éves előirányzatnak.

A kiadási oldalon egyrészt az látható, hogy a gazdasági növekedés elősegítését szem előtt tartva folytatódott az uniós támogatások megelőlegezése (az év első nyolc hónapjában teljesült 952,5 milliárd forint uniós kiadással szemben az utófinanszírozás alapján eddig 467,3 milliárd forint bevételt könyvelhetett el a nemzeti büdzsé).

Másrészt hazai forrás biztosítja többek között a lakosság életkörülményeinek javítását célzó Modern Városok Program és a Magyar Falu Program alprogramjainak megvalósítását, az ország számos részén a közút- és vasúthálózat felújítását, illetve ösztönzi a vállalkozások termelékenységének növelését szolgáló beruházásokat. A gyermekvállalás népszerűsítése és a gyermeknevelés támogatása érdekében júliustól elindult a Családvédelmi Akcióterv legtöbb eleme, míg az iskolakezdésre való tekintettel a szeptemberi családtámogatásokat – többek között a családi pótlékot – már augusztusban megkaphatták az érintettek, ami 30,7 milliárd forint előrehozott kiadási tételt jelentett.

Az államháztartás központi alrendszerén belül az év első nyolc hónapjában a központi költségvetés hiánya 589,3 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 81,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,3 milliárd forintos deficittel zártak.

(Pénzügyminisztérium)