A kormány gazdaságpolitikájának eredményességét tükrözik az adócsökkentések mellett jelentkező költségvetési többletbevételek. A büdzsé kiadásainál a hazai és uniós fejlesztések támogatása emelhető ki. Az év egészére nézve továbbra is 4% feletti bővüléssel és 2,4%-os hiánycéllal számol a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás központi alrendszere 2018. június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el. Idén június hónapban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a 2017. azonos havi hiánynak.

Az elmúlt időszak eredményei azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt. Ehhez a hatéves bérmegállapodás, a lakásépítések jelentős támogatása, a foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő intézkedések érdemben járulnak hozzá. Így napjainkban egyre többen és magasabb fizetésért dolgozhatnak, ami nagymértékben elősegíti a fogyasztás bővülését is. Ezen folyamatok eredményeként 2018 első hat hónapjában az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal magasabb az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A kiadási oldalon az infrastrukturális fejlesztésekre fordított összegek emelhetőek ki, mint például a közútépítés és közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program beruházásai, az Egészséges Budapest Program megvalósítása, illetve a MRE Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése. Az uniós projektek kifizetései elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben 2018 első hat hónapjában a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Így az uniós támogatások megelőlegezése továbbra is kiemelt szerepet játszik a hazai büdzsében. Emellett júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget (268,0 milliárd forint) tettek ki, mivel több – döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású – kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja.

(Pénzügyminisztérium)