A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban jár.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. A legoptimálisabb forma kiválasztásban segít most a kiva-kalkulátor.

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra.

A kisvállalati adó most szombattól még kedvezőbbé válik. Még több cég válhat potenciális adóalannyá. A kiva választási feltételai közül ugyanis az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedik.  2019. január 1-től további könnyítések jönnek. A kiva alanyiság hárommilliárd forintos bevételi értékhatár meghaladása esetén szűnik meg a korábbi egymilliárd forintos korlát helyett.

Az elmúlt két év kedvező változásainak köszönhetően a 2016 végéhez képest megnégyszereződött a kivás cégek száma.  A hat és félezerhez képest ma mára már majd’ 29 ezren választották ezt jelentős köztehercsökkentést, és minimális adminisztrációt kínáló adófajtát.

A kisvállalati adó alapja személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke az adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kiva-kalkulátor a jobbszélen a kapcsolódó anyagoknál érhető el.

(Pénzügyminisztérium)