A személyi jövedelemadó kulcsa 2016-tól 15 százalékra csökken, így a jövő évtől, évente újabb 120 milliárd forinttal hagy többet az állam a háztartások kasszájában – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Pankucsi Zoltán szerint az egykulcsos jövedelemadó egyértelműen sikeres, az egységes kulcs bevezetése nagyban hozzájárult a gazdasági növekedéshez, a munkanélküliség csökkentéséhez, emellett a demográfiára is pozitív hatással van.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a magyar polgári kormány 2010-ben a hazai jövedelemadózás gyökeres átalakításával egy olyan reformot tűzött ki célul, mely alappillére a munka és a családok megbecsülése. A családbarát, egykulcsos, alacsony, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetésével a kormány lerakta az alapját egy arányos és igazságos közteherviselésnek. A kormány ezzel egy másik utat választott, mint számos európai ország, hiszen az elmúlt években az Európai Unió több tagállamában megemelték a személyi jövedelemadókat. Az IMF javaslatára ilyen lépésekre került sor Portugáliában, Spanyolországban, Írországban, Lettországban és Görögországban is.

2011 előtt hazánkban is progresszív jövedelemadózás érvényesült. Ez a rendszer a többletmunka túladóztatása miatt jövedelemeltitkolásra sarkallta az embereket. Mondhatjuk tehát, hogy az egykulcsos adó előtti szja-rendszer a gazdasági szereplők eredményeit büntette. Az adórendszer átalakítása során azonban a kormány szakított a korábban alkalmazott struktúrával, valamint a szocialisták alatt bevezetett szuperbruttó intézménye miatti rendkívül magas, 22 és 41%-os adókulccsal is.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

Az egykulcsos személyi jövedelemadó nélkül esélyünk sem lett volna kitörni a munkanélküliségből, a gazdasági megtorpanásból és a demográfiai válságból. Az elmúlt évek során az adórendszer reformjának, és a példátlan mértékű adócsökkentésnek köszönhetően kimagasló előnyt biztosítottunk a munkát vállaló, gyermeket nevelő családok számára. Az egykulcsos jövedelemadó és a családi kedvezmény bevezetésével kezdetben nagyságrendileg évi 500 milliárd forinttal maradt több a munkavállalók zsebében. 2014-ben pedig a családi járulékkedvezmény megteremtésével a háztartásoknál hagyott összeg már a 600 milliárd forintot közelítette, mely 2015-re várhatóan 660 milliárd forintra emelkedik.

A sikeres reformot folytatva a személyi jövedelemadó kulcsa 2016-tól 15 százalékra csökken, így a jövő évtől, évente újabb 120 milliárd forinttal hagy többet az állam több mint 4 millió adófizetőnél. Pankucsi Zoltán kijelentette: a kormány elkötelezett marad a működő adóreform, az adócsökkentés politikája mellett.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)