A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére megalakult az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) munkabizottság, hogy az Európában is példaértékű és egyedülálló rendszer januári bevezetése zökkenőmentes legyen. A feketegazdaság elleni küzdelemben közmegegyezés van, a csalások felszámolása közös ügyünk – mondta Varga Mihály az alakuló ülésen.

Az új ellenőrzési rendszer  kiszűri az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek  milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak.

A munkabizottságban a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete képviselteti magát.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

Az áruk mozgásának nyomon követését lehetővé tevő „elektronikus fuvarlevél” bevezetésére azért van szükség, hogy az adóhatóság megakadályozza a szállítmányok fiktív utaztatását. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért jövőre minden vállalkozásnak   a szállításhoz kapcsolódó adatokat (áru megnevezése, mennyisége, feladó/átvevő, szállító jármű rendszáma, stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell. Az új rendszerrel jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság.

Az elektronikus fuvarlevél részletszabályait meghatározó végrehajtási rendelet tervezetét a NAV honlapján véleményezhetik az érintettek jövő héttől.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)