Magyarországon az 1993 óta ünnepelt Nemzetközi Vámnap miatt a pénzügyőrök ügyeleti rendszerben teljesítenek szolgálatot.

A Nemzetközi Vámnapot évente január 26-án ünnepli a világ „vámközössége” annak tiszteletére, hogy 1953-ban ezen a napon tartotta alakuló ülését a Vámegyüttműködési Tanács. A szervezetet világméretű növekedése miatt átkeresztelték 1994-ben. Azóta Vám Világszervezeteként vált közismertté.

A Világszervezet minden év szakmai programját hagyományosan egy jelmondattal hirdeti meg, amit a Nemzetközi Vámnapon indít útjára. A 2015. január 26-i Nemzetközi Vámnapon a „Koordinált határigazgatás – minden érintett fél aktív bevonásával” mottó jegyében ünnepel szerte a világban minden pénzügyőr. A koordinált határigazgatástól a Világszervezet a nemzeti- és nemzetközi szervek - határokon átnyúló kereskedelmi és nagy forgalmat ellenőrző munkájának hatékonyság-növelését várja, mindezt az előírt szabályok betartása mellett. S reményei szerint ezen munkában résztvevő felek hatékony együttműködésétől a szolgáltatás színvonalának növelése, a duplikációk, valamint a költség- és várakozási idő csökkenése, intenzív kockázatkezelés és szélesebb körű információ megosztása várható.

Magyarország az Unióhoz - majd később - a Schengeni övezethez való csatlakozással lemondott autonóm vámpolitikájáról. A vámunió tagjaként az államkasszába érkező vámbevételek 75%-át az EU költségvetésébe utalja át. Hazánk a 2004. május 1-jétől, mint az uniós tagállam számos államot illető jogot „engedményezett át” az Uniónak. A vámszedés joga, az áfa vagy éppen a jövedéki szabályok többi tagállammal való harmonizálásának kötelezettsége, illetőleg az áfabevételek egy részének átutalása a 28 tagállamot tömörítő közösség költségvetésébe ilyen előny például. Magyarország - cserébe az átengedett előnyökért - kapja az uniós forrásokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakága ma ügyeleti rendszerben, csökkentett létszámmal látják el szolgálati feladataikat. A határátkelőhelyeken működő Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságok kirendeltségei változatlan létszámmal, a munkaszüneti napokra érvényes szolgálatszervezéssel működnek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)