A Nemzetközi Valutaalap (IMF) washingtoni tavaszi üléséhez kapcsolódóan publikálta a világgazdaság fejlődési kilátásairól szóló legfrissebb, World Economic Outlook című jelentését.

A jelentés általános megállapításai között Magyarország szempontjából is kiemelkedő jelentősége van annak, hogy 2015-ben az IMF –részben az olajárak csökkenésének, valamint az USA dollár erősödésének köszönhetően – összességében a világgazdaság élénkülésére számít. Elsősorban a külső piacok szempontjából számunkra is meghatározó fejlett országok, többek közt az euróövezet várható jobb teljesítményére is számít az IMF.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvező hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külső feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát.

A jelentésben az egyes IMF-országok makrogazdasági helyzetét bemutató összefoglaló táblázatok jól mutatják a magyar nemzetgazdaság fejlesztésében, a külső és belső egyensúly megteremtésében és megőrzésében az elmúlt évek során elért eredményeinket. Az IMF a 2015. évi növekedési előrejelzését a 2014. októberi előrejelzéséhez képest pozitív irányban, 0,4 százalékponttal 2,7 százalékra módosította, míg 2016-ra 2,3%-os növekedést jósol. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaság növekedésének egészséges szerkezete, valamint a kedvező tényadatok biztosítják, hogy a bővülés az elkövetkező években is tartósan magas szinten stabilizálódjon. Így hazánk idei növekedése jócskán meghaladhatja az NGM korábbi várakozását, a 2,5 százalékot.

A jelentés szövegében Magyarországgal kapcsolatban megjelenő megállapítások összhangban állnak az IMF legutóbbi éves konzultációja során tett észrevételeivel, javaslataival. A jelentés az IMF honlapján az alábbi linken olvasható (angol nyelven):

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2015/01/index.htm

(Nemzetgazdasági Minisztérium)