A márciusi lakossági állampapír-piaci statisztika is alátámasztja, hogy a magánbefektetők hosszú távon is állampapírokban helyezik el a megtakarításaikat, hiszen kiemelkedő mennyiségben fektettek be újra az állam által kibocsátott értékpapírokba.

Márciusban több mint 300 milliárd forint értékben vettek lakossági állampapírokat, ebből a mennyiségből 193 milliárd forint volt az a mennyiség, amit újrabefektetett a lakosság. A nettó értékesítés 112 milliárd forintot tett ki, ennyi friss tőkét vonzott a lakossági állampapírpiac.

Az állam szempontjából is előnyös, hogy nő a lakosság szerepe az államadósság finanszírozásában. Az emberek az államkötvények után kapott kamatot jellemzően belföldön használják fel, így a költségvetési kamatkiadások nem áramlanak ki az országból. A magas újrabefektetési arány tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá teszi a finanszírozást, ami erősíti az ország stabilitását.

Az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságosak. A papírok jegyzéséhez a Magyar Államkincstár ingyenes számlavezetést kínál, webes és okostelefonos hozzáféréssel. Emellett a forint alapú államkötvények kamata után nem kell egészségügyi hozzájárulást (EHO) fizetni, tartós befektetési számla (TBSZ) esetén pedig 5 éves futamidő után kamatadót sem.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)