Ma lépett hatályba az EKÁER próbaüzemét március 1-ig meghosszabbító kormányhatározat, és a vállalkozásokat a kockázati biztosíték megfizetése alól március 1-ig mentesítő NGM rendelet.

A Kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét. A NAV revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában ellenőriznek, de ezek fő célja február 28-ig a tájékoztatás. Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot.

A próbaüzem értelemszerűen nem mentesíti a jogkövetkezményektől az árut kizárólag a költségvetési bevételek megcsapolása céljából utaztató csalárd adózókat, akiknek ugyan az EKÁER szabályainak megsértése miatt nem kell mulasztási bírságot fizetniük, azonban számolniuk kell adójogi és adott esetben akár büntetőjogi szankciókkal is.

A ma hatályba lépő NGM rendelet biztosítja, hogy a kockázatos termékek közúti szállítása esetén a vállalkozóknak március 1-ig még nem kell kockázati biztosítékot fizetniük.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)