Kedvező képet fest Magyarország és a régió gazdasági helyzetéről és kilátásairól a Nemzetközi Valutaalap ma megjelentetett, Közép-, Kelet- és Délkelet-Európáról készített jelentése.

A dokumentumból kiderül, hogy az IMF javított a magyar gazdaság növekedési előrejelzésén a tavaly őszi előrejelzéséhez képest. A 2015-re korábban jelzett 2,3 százalékos növekedés helyett az IMF már 2,7 százalékos bővülést vár. A Nemzetközi Valutaalap javított a 2016 évi kilátásokon is. Ezentúl a jelentés azt is megállapítja, hogy hazánk egyensúlyi mutatói is folyamatosan javulnak. Mind a GDP arányos államadósság, mind a külső adósság csökken, és a mutatók javuló tendenciája is megmarad.

A nemzetközi előrejelző intézetek sorra javítják a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzéseiket, az IMF jelentése is ebbe a folyamatba illeszkedik. Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra a legfrissebb makrogazdasági várakozásait, amiben már magasabb növekedést vár Magyarországon, 2015-re 2,8 százalékot a korábban várt 2,4 százalék helyett.

A Magyarország által 2015 áprilisában benyújtott konvergencia program előrejelzése szerint a gazdaság növekedése 2015-ben 3,1 százalékos, 2016-ban 2,5 százalékos lehet. A magas bővülés oka, hogy a meghatározó belföldi növekedési tényezők a következő időszakban is fennmaradnak, sőt erősödni fognak. A munkaerő-piaci folyamatok idén is kedvezően alakulhat, a foglalkoztatás tovább bővülhet. A háztartások jövedelmi helyzete tovább javulhat, amit az alacsony olajár-szint, valamint a devizahiteles probléma végleges rendezése is támogat.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)