A kormány devizaadósságokat csökkentő törekvései közel 1000 milliárd forint árfolyamveszteségtől, azaz tartozásnövekedéstől védték meg a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást.

A svájci jegybank múlt heti döntésének következtében közel 20 százalékkal gyengült a forint a frankkal szemben. A svájci frank alapú jelzáloghiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai alapján közel 700 milliárdos tehernövekedéstől mentesültek a magyar családok.

A kormány adósságkezelésének kiemelt célja az államadósságon belül a devizaarány csökkentése, a lejáró devizakötvények forintalapú forrásokból történő törlesztése. A 2010-es devizaarányhoz viszonyítva 2014-ben 1182, míg 2015. január közepén 1349 milliárd forinttal lett volna magasabb az államadósság értéke a forint árfolyamának gyengülése miatt, tehát alig egy hónap alatt közel 170 milliárd veszteség érte volna a költségvetést. Ekkora adósság kamatán pedig további 7 milliárd vesztesége realizálódott volna a magyar államnak.

Az önkormányzatoktól az állam által az elmúlt években átvállalt svájci frank alapú hitelek döntő részét az Államadósság Kezelő Központ előtörlesztette, így ezek sem okoznak növekedést az államadósság szintjében. E lépéssel 85 milliárd forint negatív árfolyamhatást és 1,2 milliárd forint kamatteher növekedést sikerült elkerülni.

Ha 2010 után a baloldali kormányok hibás gazdaságpolitikája maradt volna, akkor ezek a veszteségek a magyar családokra, önkormányzatokra és az államra hárultak volna.

A lakossági jelzáloghitelek forintosítása, az államadósság devizaarányának csökkentése és az önkormányzati devizahitelek kiváltása miatt összesen közel 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől mentesült a nemzetgazdaság.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)