2015 májusában a fogyasztói árindex éves alapon 0,5 százalékos növekedést mutatott. Az év első öt hónapjában azonban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest.

Az árindex nyolc hónap után került ismét pozitív tartományba, amit támogatott az üzemanyagárak átmeneti korrekciója, a harmadik rezsicsökkentés részleges kikerülése a bázisból, valamint a dohánytermékek jövedékiadó-emelés miatti árának emelkedése.

A magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, amit főként külső tényezők okoznak, mint az olajáresés és az Európából érkező dezinflációs hatás.

A vállalkozások számára a mérsékelt inflációs környezet növeli a kiszámíthatóságot. Az alacsony infláció lehetővé teszi a hozamok csökkenését, ami könnyíti a cégek és az új beruházások finanszírozását, amely végül szintén a gazdasági teljesítmény bővülését vonja maga után.

Az elkövetkező hónapokban a májusi indexhez hasonló mértékű pozitív áremelkedés várható, összhangban a Konvergencia Program előrejelzésével. Ez a dohánytermékek további drágulására, az élénkülő belső keresletre és az EKÁER piactisztító hatására vezethető vissza.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)