A kormányzati szektor GDP-arányos adóssága az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent majdnem a legnagyobb mértékben. Az Eurostat adatai szerint a 77,6 százalékos államadósság-ráta 4,7 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi első negyedév adatához képest. Hazánk adóssága ezzel továbbra is messze elmarad az EU átlagától.

Az előkelő helyezés a jóval az Unió átlaga felett teljesítő magyar gazdaságnak köszönhető. Idén az első negyedévben 3,5%-kal nőtt a magyar GDP. A kedvező növekedéshez a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizamentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és foglalkoztatás egyaránt hozzájárultak. A GDP-arányos adósság csökkenésében természetesen szerepet játszott a kormány fegyelmezett költségvetési politikája is.

Az Eurostat csak a görögöknél mért nagyobb mérvű csökkenést, ahol az államadósság GDP-hez viszonyított aránya csaknem 100%-kal magasabb, mint hazánkban, jelenleg is közel 170%.

A nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő növekedési adatok, a folyó fizetési mérleg masszív többlete, valamint a tartósan alacsony hiány és az évről évre csökkenő államadósság egy jó állapotban lévő gazdaságról tanúskodnak. Ez alapján pedig a Kormány joggal bízik abban, hogy a hitelminősítők is hamarosan elismerik ezt az ország felminősítésével.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)