Az eurózónához eddig nem csatlakozott közép-kelet-európai EU tagországok (Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia), valamint az EKB, az Európai Bizottság és az IMF képviselői informális vitafórumon tekintették át az érintett országok gazdasági fejlődésének legfontosabb eredményeit, tapasztalatait, annak jövőbeni lehetséges irányait.

A  2014. december 12-én Varsóban rendezett eseményről (IMF New Member State Policy Forum), valamint az azt megelőző konzultációk tapasztalatairól az IMF szakértői egy elemzés keretében most számoltak be.

A dokumentum a közép és kelet-európai országok szemszögéből kiemelten fókuszál az érintett országok eurózónához történő csatlakozásának feltételeire és hatásaira, a bankunió megvalósítására az euróövezeti belépést megelőzően, az uniós költségvetési szabályokra és nyugdíjreformokra, valamint az EU egységes piacának továbbgondolására, illetve szolgáltatási irányelvére.

Magyarország a továbbiakban is aktív részt kíván vállalni az érintett EU országok helyzetével, jövőbeni fejlődési lehetőségeivel kapcsolatban az egyes nemzetközi gazdasági és pénzügyi intézmények keretei között zajló közös szakmai gondolkodásban.

Az alábbi linken elérhető szakértői elemzés a lezajlott vitafórum jellege miatt nem tekinthető az IMF hivatalos álláspontjának.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)