A KSH eddigi gyakorlatának megfelelően elküldte az őszi ún. EDP Jelentést az Európai Bizottság statisztikai hivatalának. A magyar szervek hivatalosan közlik legfrissebb számításaikat az elmúlt évek hiány- és adósságmutatójára, ezek tárgyévi várható értékére és belső tartalmára vonatkozóan.

A 2014. évi nominális hiány és adósság a tavaszi számításokhoz képest érdemben nem változott, a GDP-adatok KSH általi felülvizsgálata viszont magasabb értéket eredményezett. A tavaszi 2,6% helyett 2,5%-ra módosult a GDP-arányos hiány, míg az adósság 76,9%-ról 76,2%-ra csökkent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint a Konvergencia Programban alapul vett idei 3,1%-os GDP-növekedés és a 2,4%-os kormányzati hiány teljesíthető. Az év végi maastrichti adósságfogalom szerinti államadósság várhatóan 76,1%-ra mérséklődik, melyet az uniós források idei tényleges pénzforgalmi beérkezése befolyásolhat.

Monitoring és előrejelzési rendszereink folyamatosan fejlődnek, az államháztartási szabályozás és könyvvezetés jól szolgálják a költségvetési folyamatok irányítását.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)