A magyar pénzügypolitikában a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályozás immár több mint 15 éve kiemelt szerepet játszik. A pénzmosás elleni hatékony küzdelem egyik legfontosabb eleme, hogy az érintett hatóságok és szolgáltatók szakemberei naprakész tudással rendelkezzenek. Február elején kétnapos továbbképzést tartottak a témában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottságának (Moneyval) Titkársága által 2015. február 3-4-én tartott továbbképzés célja a jelenlegi szabályok és azok eredményességének megvitatása volt. A módszertan elemzésén túl megkezdődött  az Európai Tanács jövő év elején várható hazai pénzmosás elleni politika eredményességének vizsgálatára való felkészülés is. Sajnos a technológiai újítások, az innovatív pénzügyi eszközök és technikák bővítik a pénzmosásban érdekelt bűnözői körök eszköztárát is, így a korábban még megfelelő védelmi szabályok, struktúrák is folyamatos felülvizsgálatra szorulnak. A pénzmosás elleni globális normaalkotó, a Pénzmosás Elleni Akciócsoport (FATF) ezeket a változásokat rendszeresen figyeli, a normarendszerét szigorítja.

A kétnapos konferencián az NGM munkatársai mellett a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelemben kiemelt szerepet játszó hazai hatóságok, felügyeleti szervek és a szabályozás hatálya alá tartozó szolgáltatók és érdekképviseleti szerveik vettek részt. A konferencia eredményeit a pénzmosás elleni küzdelemben érintett magyar szereplők – az NGM koordinálása mellett – felhasználják a hazai jogszabályi, intézményi és eljárási rendek kialakítása során, szolgálva ezzel a gazdaság fehérítését, hogy kiszűrhessék a pénzmosásban vagy a terrorizmus finanszírozásában résztvevőket.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)