2015 szeptemberében a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek éves alapon. Az üzemanyagárak nagymértékű csökkenése mellett a tavaly indult ingyenes tankönyvrendszer is szerepet játszott az árak alakulásában.

A csökkenő árszínvonalnak köszönhetően növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, így a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és gazdasági fellendüléshez vezet.

Az év első kilenc hónapját tekintve is negatív az infláció, a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, összhangban a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásával. Az árak alakulásban a harmadik rezsicsökkentés és az olajárak esése volt a meghatározó. Európából továbbra is gyenge a külső árnyomás, ami leginkább a feldolgozott élelmiszereket és az ipari termékeket érinti.

A legfrissebb adatok is megerősítik, hogy a magyar gazdaságot visszafogott inflációs folyamatok jellemzik, az év egészében a Konvergencia Programban közölt nulla százalék körül alakulhat az infláció.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)